Šešir Damski

Damski šešir

Opis

Klasičan elegantni damski šešir koji se može ukrasiti kaišem, lancem ili maramom. Šešir ima veliki čvrst obod sa ojačanjem i može se formirati prema Vašoj želji.

Materijal

Šešir je isheklan od  debljeg pamučnog prediva, ali se može uraditi i od mešavine vune. U obodu šešira je žica koja mu daje potrebnu čvrstinu i mogućnost fazoniranja po želji. Kao ukras šešir može imati kaiš, maramu, ili lanac.

Veličina

Obim glave – 55-56cm

Širina oboda – 9 cm

Slanje

Šešir se pakuje u čvrstu ukrasnu  kutiju. Na teritoriji Srbije paket se šalje službom Post Express i poštarina je besplatna.

Cena

Damski Šešir – 4.700,00 RSD

Uputstvo za heklanje šešira

Klasičan šešir nikada ne izlazi iz mode i zbog toga je ovaj model nešto što svaka dama treba da ima u svojoj kolekciji. Bilo da je urađen od pamuka ili vune, šešir će vas zaštititi od nepovoljnih vremenskih uslova. Ovaj šešir se lako radi, drži formu i staviće akcenat jednostavnoj garderobi ukoliko se napravi u nekoj jarkoj boji.

nivo - osnovni

Da biste isheklali ovakav šešir, potrebno je da imate osnovno znanje u heklanju kao i poznavanje heklanja ukrug. Bodovi u ovom modelu su niski stubići, i mrtve petlje.

Materijal

  • 270 gr debljeg pamučnog prediva za heklicu br. 4
  • Heklica br. 3,5
  • Žica za obod šešira, debljine 1,2 mm
  • Stari kaiš, lanac ili marama za ukras

inspiracija

Ideju za šešir pronašla sam u ruskom časopisu „Žurnal MOD“ No. 651, ali sam uputstvo prilagodila svojim potrebama, materijalu, i veličini heklice.

skraćenice

p. = petlja

nst = niski stubić

sl. = sledeći 
*…* = ponoviti do kraja reda

uputstvo

Šešir raditi spiralno, dakle, bez početnog lančića na početku svakog reda, kako se ne bi poznavao šav.

Heklajte duplom niti i heklicom br. 3,5 da biste dobili potrebnu čvrstinu šešira.
Sve redove radite niskim stubićima ubadajući u zadnji beočug petlje. Kukičajte spiralno, dakle bez početnog lančića na početku svakog reda, kako bi šešir izgledao uredno, odnosno, bez onog „šava“ od početnih petlji. Komadićem vunice kontrastne boje (ili malom zihernadlom) koja će služiti kao marker, označite početak reda i, kako rad odmiče, taj marker pomerajte na gore da biste mogli da pratite početak i kraj svakog reda.

Šešir

Uradite početni lančić od 4 p. i zatvorite mrtvom petljom u krug.
1. red – 8 nst u krug.
2. red – svaku p. udvostručite, t.j. u svaki nst prethodnog reda uradite 2 nst (16 nst).
3. red – svaku drugu p. udvostručite, t.j. *1nst, 2nst u sl. p.* (24 nst).
4. red – svaku treću p. udvostručite, t.j. *2nst,  2nst u sl.p.* (32 nst).
5. red – svaku četvrtu p. udvostručite, t.j. *3nst, 2nst u sl.p.* (40 nst).
Nastavite da dodajete petlje na ovaj način do 14. reda.
15. i 16. red – bez dodavanja (112 nst)
17. red – svaku 13. i 14. p. uradite zajedno (= oduzimanje, 104 nst).
Od 18. do  29. reda heklajte ravno, bez dodavanja i bez oduzimanja, na 104 p.
30. red – svaku 2.p. udvostručite, t.j. *1nst, 2nst u sl.p.* (156 nst).
Od 31. do 34. reda – bez dodavanja (156 nst).
35. red – svaku 6. p. udvostručiti, t.j. *5nst, u 6.p uraditi 2nst* (182 nst).
Od 36. do 39. reda – bez dodavanja (182nst).
40. red – svaku 7. p. udvostručiti (208 nst).
41. red – bez dodavanja (208 nst).

Heklanje preko žice

42. red – bez dodavanja. U ovaj red uvedite žicu. Početak žice neka viri oko 7-8cm sa desne strane heklice, ubodite heklicu u 1.p., zahvatite nit provlačeći kukicu ispod žice, ispletite nst., žica ostaje upletena u njega. Ponavljajte ovaj postupak do kraja reda.
Ostavite i drugi kraj žice da viri nalevo, presecite ga. Završite pletenje šešira sa 2 mrtve p. na kraju reda, prekinite nit. Uvucite krajeve prediva u petlje na naličju šešira.
Rukom poravnajte obod, malčice, samo ovlaš razvucite pletivo oboda tako da se žica lepo rasporedi po svim petljama. Višak žice odsecite i uvucite u pletivo da se ne vidi. Ako je potrebno, obod šešira ispeglajte preko vlažne krpe i ostavite da se dobro osuši.

Gajke

Iskukičajte dve gajke – ostavite kraj prediva dugačak oko 20cm i na početnom lančiću od 11p. uradite 10nst, okrenite rad. Iskukičajte još jedan red nst ubadajući u zadnji beočug p., takođe ostavite kraj prediva oko 20cm, odsecite nit, provucite kroz poslednju petlju. Drugu gajku uradite na isti način. Iglom sa širokom ušicom prišijte gajke na bočne strane šešira (u iglu uvucite one krajeve prediva koje ste ostavili da vire oko 20cm) i kroz njih možete provući ukrasni kaiš, lanac ili maramu.

 
Ovaj šešir, urađen od debelog prediva i heklicom br. 3,5, trebalo bi da bude veoma čvrst i neće mu trebati štirak. Ako ipak vaš šešir ispadne previše mlitav, možete ga učvrstiti rastvorom vode i šećera. Taj postupak možete pročitati u postu Pačvork Šešir.
 
Stari kaiš u dobrom stanju možete iskoristiti za dekoraciju šešira. Odsecite višak kaiša makazama oblikujte novu ivicu, šilom izbušite 3 rupe i provucite kroz gajke šešira. Umesto kaiša, šešir možete ukrasiti lancem ili maramom.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.