Heklani Pačvork Šešir Fiskardo

Pačvork Šešir Fiskardo

Uputstvo

U ovoj objavi pročitaćete kako se hekla osnovni motiv za Pačvork Šešir. Sama izrada šešira opisana je u grubim crtama i namenjena je iskusnijim pletiljama, kao i onima koji vole da eksperimentišu sa svojim znanjem i umećem. Ukoliko želite detaljni tutorijal, možete ga nabaviti na sajtu Ravelry po ceni od 5,00 EUR.

Ravelry Detaljno uputstvo


Love Crafts Detaljno uputstvo

nivo – srednji

Da biste isheklali ovakav šešir, potrebno je da imate solidno znanje u heklanju. Bodovi u ovom modelu su niski stubići, stubići sa 1 navojem, mrtve petlje i lančići. Ono što zahteva malo veće umeće je poznavanje tehnike spajanja motiva, kao i snalaženje u improvizaciji kada je reč o heklanju prostora između motiva u obodu.

Materijal

  • 220 gr debljeg pamučnog prediva za heklicu br. 3,5
  • Heklica br. 3,5
  • Makaze
  • Šećer i voda za štirak
  • Bočica sa raspršivačem

inspiracija

Ideju za šešir našla sam na internetu,u toplim bojama jeseni. Moj šešir, pak, urađen je u hladnom koloritu mora, kore drveta i mermera – braon i tirkiz na beloj pozadini. S obzirom da uputstvo nisam uspela da pronađem, ovaj model, kao i pisano uputstvo, sastavila sam sama.

Originalni model

kratak opis izrade šešira

1. Motiv

Prvi korak je odabir motiva koji želite da bude osnova vašeg šešira. U detaljnom pisanom uputstvu, koje možete kupiti klikom na donji link, za osnovni motiv odabrala sam Willow Square koji sam našla na internetu. Za obim glave 55-56 cm ivica kvadratnog motiva treba da bude 12-13 cm dužine. Za telo šešira potrebno je 4, a za obod 6 motiva.

2. Telo šešira

4 motiva za telo šešira spajaju se međusobno u tubu mrtvim petljama ubadanjem u zadnji deo petlji. Zatim se gornja ploča šešira hekla ukrug smanjivanjem broja petlji prema centru.

3. Obod

Pre spajanja 6 motiva sa telom šešira, na donju ivicu tela šešira heklaju se 2 reda niskih stubića. Prvi red radi se bez dodavanja, a u drugom redu duplira se svaka 2. petlja. U sledećem redu dodaju se 6 preostalih kvadratnih motiva.

4. Popunjavanje prostora između motiva oboda

Svaki međuprostor između dva motiva u obodu heklaju se skraćenim redovima sa okretanjem, tako što se u uglu radi po nekoliko petlji zajedno.

5. Učvršćivanje oboda i štirkanje šešira

U poslednji red oboda uheklava se duplo savijena žica, kako bi obod bio čvrst, ali u isto vreme i savitljiv i da bi mogao da se fazonira po želji. Po završetku, ceo šešir se štirka rastvorom vode i šećera u razmeri 2:1. Šešir se potopi u šećerni rastvor ili se isprska fajtalicom i ostavi na kalup da se potpuno osuši.Nakon sušenja šešir je veoma čvrst, ali i fleksibilan tako da se može presaviti za potrebe putovanja. Nakon raspakivanja, šešir se ponovo može lepo oblikovati.


Ravelry Detaljno uputstvo


Love Crafts Detaljno uputstvo

close

Pretplatite se na naš Bilten

Voleli bismo da vas obaveštavamo o našim najnovijim vestima i ponudama.

Mi ne šaljemo neželjenu poštu! Možete se odjaviti u bilo kom trenutku.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *