Zašto volim baš ovaj heklani šešir?

Zašto volim baš ovaj šešir?

Budi smela

Za ovaj neobični komad aksesoara verovatno u sebi treba da imate malo vše smelosti, dozu ekstravagancije, kao i želju da vas zapaze. I, verujte, čim se prošetate sa ovom „lutkicom“ na glavi – bićete zapaženi.

Mogu da nabrojim puno razloga zbog kojih neizmerno volim ovaj šešir, a sa vama ću podeliti nekoliko najvažnijih.

Ovaj šešir je unikat

Mnoge moje prijateljice i poznanice žele da budu neponovljive i jedinstvene. Ni ja u tom pogledu nisam izuzetak. Ovo je možda i najvažniji razlog zbog kog je pačvork šešir moj favorit za leto. U moru naštancovanih lepotica sa istovetnim frizurama, garderobom, tašnama, pa u novije vreme čak i istom fizionomijom lica, ja ipak želim da furam svoj fazon i budem ja – ja. Ako razmišljate na sličan način, ovaj šešir zaista jeste za vas.

Svi će komentarisati, bićeš zapažena

Kako se osećate kada dobijete kompliment? Ili kada vas pitaju: „Gde si to kupila?“ Ja se uvek ozarim, i osećam ponos  i potvrdu vrednosti što još neko ume da ceni ono što i ja. Dobar ukus, posebno u dramatičnosti, kojom ovaj letnji šešir odiše, nikada neće ostati bez komentara i utisaka.

Mesto na kome sam prvi put ponela ovaj šešir bilo je čarobno ostrvo Kefalonija u Grčkoj. U gradu Fiskardo na severu ostrva, tokom samo jedne šetnje, doživela sam više radoznalih pogleda (ali i par raspitivanja o šeširu) nego za sva svoja letovanja do tada. Po prirodi nisam ekstravagantan tip žene koja previše voli da se ističe, međutim, izgleda da sam na neko kratko vreme postala osoba željna pažnje i uživala sam u toj promeni potpuno i predano dok je trajala. Uostalom, sve mi možemo postati neko drugi kada se nađemo u novoj sredini, naročito na odmoru  daleko od ustaljene svakodnevice, željne promena, novih izazova i eksperimentisanja svojim temperamentom.

Široki obod odlično štiti od sunca

Kada odemo na more, svi želimo da se što više osunčamo i dobijemo bakarni ten. Međutim, na jakom podnevnom suncu sigurno ćete poželeti da zaštitite glavu i ramena makar u prvih nekoliko dana letovanja dok se i koža i ceo organizam ne priviknu na vrelinu sunca. Kožu ćete svakako zaštititi kremom za sunčanje, ali za glavu takvu kremicu još nisu smislili. Zbog toga je šešir sa velikim obodom spas, naročito za sve nas šmizle koje imamo tamnu kosu. Ako na odmoru volite još i da obilazite znamenitosti, koje često podrazumevaju celodnevni izlet po vrelom julskom ili avgustovskom danu, onda više nema dileme oko izbora aksesoara.

A čemu služi pačvork ako ne da iskoristimo ostatke prediva?

Ako ste kao ja, onda sam sigurna da u svojim zalihama čuvate desetine, a možda i stotine klupčića sa kojima ne znate šta biste uradili, ali vam je žao da ih bacite. Zašto ne biste napravili dva-tri ovakva komada i ukolpili boje sa svim svojim bikinijima koje posedujete? Ovaj šešir predviđa korišćenje 3 boje, ali svakako da se može napraviti i od jedne, dve ili deset boja, po vašem ličnom ukusu. Motiv za šešir radi se u 7 redova, tako da boje prediva možete kombinovati kako god želite.

Obod šešira zaista možete učiniti čvrstim

Uveravam vas da ovaj šešir možete samostalno učiniti čvrstim uz pomoć samo jednog komada žice i jedne namirnice koju svi imamo u kući – šećer! Štirkanje i učvršćivanje ovog modela krajnje je jednostavno, i za to će vam još biti potrebno malo vode i bočica sa raspršivačem. Šešir je sam po sebi lagan i prozračan, ali širok obod stoji baš kako treba.

Jedna divna uspomena

Kefalonija je predivno mesto za odmor, uživanje u prirodi i istraživanje. Osim šumovitih predela ispunjenih šiljatim kiparisima, stadima koza i ovaca, mermerno-belih plaža i kristalno prozirne vode, ovo je jedinstveno mesto na kome možete probati sladoled od mleka bivolice. Ono što meni ovaj letnji pačvork šešir ostavlja kao utisak je i poznanstvo sa nekoliko jedinstvenih ljudi sa kojima smo se tamo sprijateljili. Ni jedno letovanje pre ni posle nije mi donelo nova poznanstva koja su opstala i posle odmora kao što je to učinila naša „Kefa“.

Uputstvo

U narednoj objavi pročitaćete kako se hekla kvadratni motiv za pačvork šešir Fiskardo. Izrada šešira u grubim crtama takođe će biti objavljena u jednom od narednih postova, a namenjena je iskusnijim pletiljama, kao i onima koji vole da eksperimentišu svojim znanjem i umećem. Ukoliko želite detaljni tutorijal, možete ga nabaviti po ceni od 5 EUR na sajtovima Ravelry i LoveCrafts.

close

Pretplatite se na naš Bilten

Voleli bismo da vas obaveštavamo o našim najnovijim vestima i ponudama.

Mi ne šaljemo neželjenu poštu! Možete se odjaviti u bilo kom trenutku.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *