Heklana Haljina u mustri krune

Haljina u bodu krune

o haljini i tutorijalu

Mustru za ovu haljinu, kao i sam model, nazvala sam „krunom“, jer me je  njen čipkasti deo između grupa visokih stubića podsetio na motiv kraljeva i kraljica.

Pre izvesnog vremena, ludo sam se zaljubila u haljinu sličnu ovoj koju sam videla u časopisu o heklanju. Instrukcije za izradu bile su veoma oskudne, ali sam se ipak osmelila za ovaj poduhvat. Tokom izrade haljinu sam isheklala na svoj način sa mnogo izmena i improvizacije, naročitu u predelu grudi.

Kada sam na Ravelry objavila ovaj komad, dobila sam mnoštvo lajkova, komentara i molbi da napišem uputstvo. Budući sasvim neiskusna u pisanju uputstava za heklanje, prva verzija bila je tek samo malo detaljnija od originala po kome sam radila haljinu. Zbog toga sam uvidela da je potrebno umnogome poboljšati i doraditi tutorijal. U međuvremenu, pročitala sam mnogo tuđih uputstava i shvatila kako zapravo treba da izgleda dobro napisan tutorijal. Upravo zbog toga, poboljšana i unapređena verzija PDF uputstva za izradu ove haljine sadrži detaljan opis rada, propraćena je boljim i brojnijim fotografijama koje haljinu prikazuju iz više uglova. Ovo je moje drugo pisano uputstvo kao dizajnera u oblasti kukičanja, pa ću biti zahvalna na komentarima i sugestijama.

Ova objava sadrži opis izrade haljine u grubim crtama, i namenjen je iskusnim heklaricama koje se snalaze bez detaljnih uputstava. Podrobne instrukcije za heklanje ove kraljevske haljine dostupne su po ceni od 2,50 evra na sajtu Ravelry.

nivo - srednji

Ovaj model podrazumeva da imate iskustva u heklanju ukrug, kao i umeće čitanja šeme, što umnogome olakšava rad. Pored šematskog prikaza osnovnog boda krune, platno PDF uputstvo ima detaljan opis rada u vidu pisanog tutorijala propraćenog odgovarajućim fotografijama i dijagramima.

Osnovni bodovi u okviru ovog modela su: lančić, niski stubić, mrtva petlja, visoki stubić, dvostruki visoki stubić i pikot.

materijal

  • 500(550/600/650)gr pamučnog prediva „Helena“ karmin crvene boje, 100gr = 250m / 273 yrd (ili drugog prediva za heklicu 3-3.5 mm / US 2.5-4)
  • Heklica 3 mm / US 2.5
  • 10 malih perlica (sa rupom dovoljno velikom da kroz nju može proći nit prediva)
  • Tkanina za postavu – oko 1m x 140 cm (opciono, ali preporučljivo zbog providnosti mustre)
  • Lastiš širine 1,5 – 2 cm

veličina

S / M / L / XL

Ovaj model krojen je tako da prijanja uz telo i ističe obline. Imajte na umu da se pletivo rasteže prilikom nošenja, pa ukoliko želite veću pripijenost uz telo, izaberite veličinu za jedan broj manju od one koju inače nosite. U suprotnom, heklajte haljinu u svojoj veličini.

kratak opis rada

Haljina se hekla ukrug, sa 10 ponavljanja mustre. „Kraljevski“ bod je deo koji se radi na 14 petlji (pogledajte Šemu) i ovaj deo ne uključuje dodavanje. Međutim, predeo oko kukova i ispod grudi zahteva dodavanje petlji, i to se postiže dodavanjem  visokih stubića levo i desno od osnovne mustre krune.

Crtež – Prednjica

Crtež – Leđa

Šema

1. Počnite rad od Dela A (pogledajte Crtež), od crvene linije na gore.

2. Nakon toga uradite korpice (Cups B), jednu po jednu tako što ćete ih naheklati na gornju ivicu dela A. Korpice se rade visokim stubićima sa oduzimanjem u centru kako bi se oblikovao ispupčeni trougao. Oduzimajte u svakom redu tako što ćete u centru heklati 3 vst zajedno.

3. Sledeće, uradite suknju (Part C) od crvene linije na dole, takođe direktno heklajući na donju ivicu već urađenog dela A, i prateći isti Dijagram kao za deo A.

Na kraju, isheklajte bretele lančićima i niskim stubićima. Izradu bretele počnite heklanjem lančića od leđnog dela kao na slici gde pokazuje strelica, prema vrhu  leve korpice, zatim niskim stubićima oko dekoltea do vrha desne korpice. Nastavite lančić iste dužine kao za levu bretelu koji će dosezati do gornje ivice leđa.

Kao dodatni ukras, na bretele, duž linije dekoltea, leđa i na donjoj ivici suknje radite niske stubiće sa pikotima na razmaku od 5 petlji.

S obzirom na to da je ova mustra delimično providna, preporučujem postavljanje haljine. PDF uputstvo ne predviđa objašnjenje za postavljanje haljine. Druga opcija je da kupite kombinezon ili laganu haljinicu sa dubokim dekolteom i spuštenim leđima na bretele i da je nosite ispod haljine.

close

Pretplatite se na naš Bilten

Voleli bismo da vas obaveštavamo o našim najnovijim vestima i ponudama.

Mi ne šaljemo neželjenu poštu! Možete se odjaviti u bilo kom trenutku.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *