Šivena Polukružna suknja na preklop sa volanom

Polukružna suknja na preklop sa volanom

Ovaj komad je zapravo 3 u 1: suknja – ogrtač – haljina. Suknja na preklop može se pretvoriti u haljinu za plažu bez bretela, ogrtač bez rukava sa mašnom oko vrata, ili vezanom oko struka, ali i kao kimono sa rukavima.

Suknje na preklop imaju mnogobrojne prednosti:

 

 • Odgovaraju različitim dimenzijama struka
 • Mogu se podesiti da se vezuju spreda, pozadi, ili sa strane
 • Preklop može biti sa leve ili desne strane
 • Kada je oblik suknje asimetričan, kao što je to slučaj sa ovim modelom, kraći i duži deo možete okrenuti napred, na bok, ili kako god želite u datom raspoloženju.
 • Sve u svemu, ako Vam kilaža varira kao meni, suknje na vezivanje su najbolje rešenje za promenljivi obim struka

nivo

Početni nivo. Da biste sašili ovakvu suknju potrebno je da imate osnovno znanje u šivenju korišćenju kućne šivaće mašine. Krojenje suknje krajnje je jednostavno i pogodno za početnike.

materijal

 • Oko 2,5m tankog pamučnog materijala širine 140cm.
 • Mašinski konac u odgovarajućoj boji
 • Lepljivo platno za ojačavanje pojasa
 • Makaze
 • Šestar, lenjir i olovka
 • Papir za krojenje
 • Šivaća mašina
 • Špenadle

veličina

Univerzalna veličina

Kroj se može podesiti za sve veličine

uputstvo

Uvod

Ovaj tutorijal posvećen je konstrukciji i šivenju suknje na preklop sa volanom. Krojni plan prikazuje 1/2 suknje i 1/2 volana koji se kroje na pregibu tkanine.

Kroj se može prilagoditi bilo kojoj veličini, a uputstvo daje  detaljno objašnjenje za konstruisanje suknje prema Vašim merama.

Dodaci za šavove

1,5cm dodatka za sve šavove suknje i volana.

1cm dodatka za šavove za pojas.

Konstrukcija Suknje

Pratite crtež gore (dijagram) i video niže, i na pairu za krojenje napravite šnit prema svojim dimenzijama.

Nacrtajte prav ugao. Dužina OA = OG. Izračunajte ovu dužinu na sledeći način: Obim struka x 1,4 = Ob.Suk. (obim suknje). Ovo je suknja na preklop i zbog toga mora imati veću širinu od obima struka.

OA (OG) = Ob.Suk. x 2 / 6.28

Na krojnom papiru odmerite dužine OA i OG i obeležite tačke A i G. Iz tačke O šestarom nacrtajte 1/4 kruga idući od tačke A do tačke G.

AB = dužina od struka do trećine butine.

GH = dužina do kolena

Krivu AG izmerite krojačkim metrom i podelite je na 3 jednaka dela. Obeležite tačke E i C. 

Krivu HB izmerite krojačkim metrom i podelite je na 3 jednaka dela. Obeležite tačke F i D. 

Dužinu EF i CD odredite na sledeći način:

GH – AB = X

EF = GH – X

CD = GH – 2X

Konstrukcija Volana

Kriva HB na volanu identična je krivoj HB na suknji. Stranice HK i BL su pod uglom od 90 stepeni jedna u odnosu na drugu. HK = BL = 23 cm.

Krivu KL nacrtajte tako da pude paralelna sa krivom HB, odnosno da ceo volan bude širine 23cm.

Krivu HB ste već izmerili, pa tu veličinu podelite na 8 jednakih delova i obeležite sve tačke. Krivu KL takođe izmerite, pa nju izdelite na 9 jednakih delova i obeležite sve tačke. Povežite tačke na krivoj HB sa njihovim odgovarajućim tačkama na krivoj KL kao što prikazuje crtež.

Tako dobijeni volan izrežite po spoljnim ivicama, a zatim svaku od 8 linija unutar volana rasecite makazama počevši od donje ivice na gore, ali secite samo do 2-3mm od gornje ivice. Sada volan položite na novi list papira za krojenje, razmaknite svaki deo za po 5cm, pričvrstite selotejpom i nacrtajte novodobijeni volan na novi krojni tabak. Slobodnom rukom zaoblite donju ivicu volana. Isecite gotov novi volan.

Konstrukcija Pojasa

Pojas sa trakama za vezivanje krojiti kao 2 pravougaonika širine 10cm i dužine 140cm. Gotova širina pojasa biće 4cm, dužina oko 280cm. Pre šivenja pojasa, presavijte ga na pola duž njegove duže ivice.

 

Krojenje na tkanini

Suknju krojiti na pregibu tkanine. duž ivice GH. Volan takođe krojiti na pregibu tkanine duž ivice HK. Ukoliko nemate dovoljnu količinu materijala za volan, presecite papirni kroj volana na pola i delove volana iskrojte posebno. Takođe, ako ne možete uklopiti volan da se iskroji na pregibu tkanine, položite ga u bilo kom smeru i iskrojte ga sa šavom na sredini umesto sa pregibom. Moj volan je iskrojen iz 4 dela, jer sam ovaj materijal kupila u parčićima kao ostatak sa trube, tako da na sredini pozadi volan ima šav. Kod dezeniranih materijala sa nepravilnim šarama, ovo presecanje kroja neće biti uočljivo. Pojas krojte poprečno na tkanini iz 2 dela koja će imati šav na sredini pozadi.

Šivenje

Špenadlama, licem na lice, prikačite gornju ivicu volana HB na donju ivicu suknje HB  i proštepajte. Obradite šav cikcak bodom i prepeglajte. Ukoliko šijete suknju od tkanine koja se providi, možete deo suknje iskrojiti 2x. U tom slučaju prišpendlajte 3 sloja tkanine kao sendvič: između dva krojna dela suknje položite volan. Dva dela suknje treba da leže licem na lice.

Obe ivice suknje ABL podvrnite uzano na unutra 2x, prepeglajte i proštepajte.

Cikcak bodom obradite donju ivicu volana. Time ćete dobiti finu talasastu ivicu suknje.

2 kraće strane pojasa položite licem na lice i proštepajte. Ovo će biti šav na sredini pozadi. Prepeglajte šav. Na pojas nalepite lepljivo platno, zatim pojas presavijte na pola duž njegove duže strane, i prepeglajte.

Licem na lice prikačite pojas za gornju ivicu suknje tako da središnji šav leži tačno na sredini suknje. Proštepajte.

Licem na lice proštepajte trake koje su u produžetku pojasa do početka suknje. Prevrnite trake na lice, prepeglajte, podvrnite nesašivenu ivicu na unutra i prepeglajte je tako da neleže na šav. Šav prepeglajte na gore kako bi ušao u pojas. Na kraju s lica zaštepajte i unutrašnju stranu pojasa za suknju. Ceo pojas sa trakama ispeglajte.

Isprobajte ogrtač – suknju – haljinu na nekoliko različitih načina.

Ekskluziva

Posebna kolekcija ekskluzivnih marama i šešira predstavlja jedinstvene komade od najfinijih prediva

close

Pretplatite se na naš Bilten

Voleli bismo da vas obaveštavamo o našim najnovijim vestima i ponudama.

Mi ne šaljemo neželjenu poštu! Možete se odjaviti u bilo kom trenutku.

One comment

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *