Heklana Marama Kneginja

Marama Kneginja

Opis

Ova velika marama je isheklana od visokokvalitetnog 100% pamučnog prediva. Namenjena je devojkama i ženama svih uzrasta, a može se nositi u svim godišnjim dobima preko jakne, mantila, ili kao lagani ogrtač preko haljine. Može se poručiti u željenoj boji, sa resama ili bez njih. Takođe, uz maramu se mogu naručiti i rukavice bez prstiju.

Veličina

Univerzalna

Cena

Sa resama 7.000 din, bez resa 6.500 din.

Ovu veliku  maramu isheklala sam jednoj drugarici po narudžbini, i ona je zamislila da je nosi preko kožne ili teksas  jakne kada nastupe prohladni jesenji dani. Ubrzo su stigle i druge narudžbine… zlatna, tamno i svetlo siva, bakarna. Ovde prikazujem bakarnu, svetlo sivu i zlatnu varijantu.

nivo - srednji

Da biste isheklali ovu maramu, potrebno je da imate srednje znanje u heklanju ukrug. Bodovi u ovom modelu su niski stubići, visoki stubići, lančići. Osim toga, trebalo bi da budete upoznati sa tehnikom heklanja ukrug. 

Materijal

  • Oko 700 gr prediva za heklicu br. 3-4 (dužina niti 125m / 50 gr);
  • Heklica debljine 3,5 mm

Oznake i skraćenice

† – visoki stubić

° – petlja lančića

× – niski stubić

p – petlja

pl – petlja lančića

nst – niski stubić

vst – visoki stubić

sl – sledeći

nivo - srednji

Da biste isheklali ovu maramu, potrebno je da imate srednje znanje u heklanju ukrug. Bodovi u ovom modelu su niski stubići, visoki stubići, lančići. Osim toga, trebalo bi da budete upoznati sa tehnikom heklanja ukrug. 

Materijal

  • Oko 700 gr prediva za heklicu br. 3-4 (dužina niti 125m / 50 gr);
  • Heklica debljine 3,5 mm

Dijagram 1

Dijagram 2

Dijagram 3

uputstvo

Marama Kneginja ima oblik buba-mare raširenih krila. Sastoji se iz 5 zasebno heklanih komada koji se međusobno spajaju u poslednjem redu. Centralni  motiv je pun krug koji se radi prema Dijagramu 1. Dva polukruga sa strane rade se prema istom dijagramu. Dva mala trougla heklaju se prateći Dijagram 2.

Dijagram 3 prikazuje položaj svih 5 elemenata povezanih u celinu.

Gotova marama se opheklava mrežastim bodom od po 5 petlji lančića i na nju se, kao završna faza, kače rese.

Izgled raširene marame

Centralni motiv

Prateći Dijagram 1, počnite iz centra heklanjem lančića od 5 petlji i zatvorite krug mrtvom petljom.

1.red – u dobijeni prsten kukičajte 3pl i 11 vst. Zatvorite krug mrtvom petljom u 3. p početnog lančića. Svaki naredni red započinjite sa 3p lančića koji zamenjuje prvi vst, a završite mrtvom petljom u 3. p tog početnog lančića.

2.red – Nakon 3 pl, u prvu petlju uradite vst, a zatim u svaku  sledeću petlju radite po 2vst = 24 petlje.

Od trećeg reda do kraja pratite Dijagram 1, ali u svim redovima ponavljajte motiv sa dijagrama tako da dobijete pun krug. Mesta označena strelicama su početak i kraj reda i na tom mestu na kraju reda radite mrtvu petlju.

Polukružni motiv

Polukrug započnite kao i centralni motiv i pratite Dijagram 1 od 1. do 9. reda, odnosno, heklajte da dobijete pun krug, kao i kod centralnog motiva. Od 10. reda nastavite rad sa okretanjem i od tog mesta motiv će početi da se oblikuje u polukrug. Svaki naredni red započnite od strelice, a završite na mestu koje pokazuje crvena tačka. Nakon svakog završenog reda, okrenite rad. Na taj način, dobićete polukružni oblik.

U poslednjem redu lukova od po 5pl, polukružni motiv spajajte sa centralnim motivom u dužini od 12 lukova. Spajanje radite na sledeći način:

1 nst u prvu petlju, 5 pl, preskočite 3p, nst u sl. p, 2 pl, uvedite heklicu ispod jednog luka centralnog motiva, nit je iza pletiva, 3pl, preskočite 3p, nst u sl. p; *2 pl, uvedite heklicu ispod sledećeg luka centralnog motiva, nit je iza pletiva, 3pl, preskočite 3p, nst u sl. p*. Ponovite od * do * još 11x. Dalje radite (5 petlji lančića, preskočite 3 petlje, niski stubić u sl. petlju) ponavljajte do kraja reda. Završite mrtvom petljom u prvi niski stubić. Prekinite nit.

Drugi polukružni motiv uradite na isti način. Prilikom spajanja sa centralnim motivom razmak između dva polukružna motiva treba da bude u dužini od 7 lukova. Ovih 7 lukova će ležati na vratu kada ogrnete maramu.

Trouglasti motiv

Motive trougla radite prema Dijagramu 2 tako što ćete šemu ponoviti ukupno 2x. Motive spajajte kao i polukružne motive, i smestite ih između centralnog i polukružnih motiva u donjem delu marame, kako pokazuju Dijagram 3 i fotografija raširene marame.

Završna obrada

Celu maramu opheklajte još jednim redom lančića od po 5 petlji. Na dijagonalnim stranama marame prikačite rese na rastojanju kao na fotografili ili prema svom ukusu. Uvucite sve končiće u pletivo. Maramu pokvasite fajtalicom i ispeglajte na srednjoj temeraturi.
Maramu možete ogrnuti na uobičajen način, ili je možete nositi kao bluzu sa kaišem, kao što prikazuju fotografije.

Rukavice bez prstiju

„Kneginja“ je trenutno najprodavaniji komad u kategoriji marama, i napravljena je u više boja. Uz neke od njih mušterije su naručile i rukavice bez prstiju, koje takođe mogu biti deo kompleta uz ovu raskošnu maramu.

Pretplatite se na naš Bilten

Voleli bismo da vas obaveštavamo o našim najnovijim vestima i ponudama.

Mi ne šaljemo neželjenu poštu! Možete se odjaviti u bilo kom trenutku.

4 Comments

  1. Carlyn

    Hello,
    If you’re still monitoring this I’d love to know how you do crochet the „X“ pattern which shows up in Diagram 1 where there is a 22, 52, and 94. I’ve made something up that seems to work, but if youbcould send a link to either a video or an article explaining the stitch, that would be great!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *