Heklane Rukavice „Kneginja“

Rukavice "Kneginja"

Opis

Ove rukavice bez prstiju deo su kompleta sa maramom „Kneginjom„. Urađene su od istog materijala kao i marama. Mustru čine visoki stubićai, centralna šara je čipka, deo motiva lepezica sa šeme za maramu. Donje i gornje ivice su urađene niskim stubićima, a poslednji red nst sa pikotima. Ukrašene su organdin pantljikom.

Veličina

S/M

Cena

700 din

Heklana čipka

 

Kada sam razmišljala od čega da pođem da bih napravila rukavice u kompletu sa Kneginjom, jedina opcija bila je da iskoristim neku od mnogobrojnih mustri sa same marame.

Rukavice su heklane odozdo na gore i ukrug, tako da se donji deo sastoji od visokih stubića, a gornja strana je čipka izrađena kukičanjem 3 grupacije od po 4 visoka stubića koji su na sredini razdvojeni lačićima. Otvor za palac hekla se odvojeno od ostatka rukavice. 

nivo - srednji

Da biste isheklali ovakve rukavice, potrebno je da imate srednje znanje u heklanju ukrug. Bodovi u ovom modelu su niski stubići, visoki stubići, lančići i pikoti. Osim toga, trebalo bi da budete upoznati sa tehnikom heklanja za zadnji beočug petlji. 

Materijal

  • Veličina S/M: Oko 40 gr prediva za heklicu br. 3-4 (dužina niti 125m / 50 gr); heklica br. 3,5
  • Veličina L/XL: Oko 50 gr prediva za heklicu br. 3,5-5; heklica br. 4,5
  • Satenska traka dužine oko 1m.

Veličina

  • S/M
  • L/XL

uputstvo

Skraćenice

p – petlja/petlje

pl – petlja lančića

mp – mrtva petlja

nst – niski stubić

vst – visoki stubić

pikot – 3pl, 1nst u 3.petlju

od heklice

početna lepeza – (3pl, 1vs, 2pl, 2vs)

lepeza – (2vs, 2pl, 2vs)

Rukavice se heklaju odozdo na gore u krug. Ranfla na donjoj ivici radi se naknadno, posle završetka cele rukavice. Ranfla može biti sa pikotima ili bez njih, po želji. U svakom redu heklicu ubadajte u zadnji beočug petlji.

Desna rukavica

Nanižite 30 petlji lančića dosta labavo i zatvorite krug mp.

1. krug – U 1.p. uraditi početnu lepezu, preskočiti 2p, pa u sl.p. uraditi lepezu, preskočiti 2p, 18vst, preskočiti 2p, u poslednju p. uraditi lepezu. Mp u 3.p. početnog lančića.

Na početku svakog sl. kruga radite (mp u sl.p, mp u sl. luk. od 2pl).

2. krug – U prvi luk uradite početnu lepezu. U sl.luk uradite još jednu lepezu; preskočite 2pl, 18 vst, preskočite 2pl, 1 lepeza u luk lepeze iz predhodnog reda, m.p. u 3.p lančića početne lepeze. (=18vst i 3 lepeze)

Od 3. do 7. kruga – radite kao 2. krug. (=18vst i 3 lepeze)

8. krug – U prvi luk uraditi početnu lepezu, u sl. luk uraditi lepezu, preskočiti 2p, 1vst, 2vst u sl.p, 14vst, 2vst u sl.p, 1vst, preskočiti 2p, lepeza u sledeći luk, m.p u 3.p. početnog lanč. (=20vst i 3 lepeze)

9. krug – početna lepeza u prvi luk, lepeza u sl. luk, preskočiti 2p, 1vst, 2vst u sl.p., 16vst, 2vst u sl.p, 1vst, preskočiti 2p, lepeza u sl. luk, m.p. u 3.p. početnog lanč. (=22vst i 3 lepeze)

10. krug – početna lepeza u prvi luk, lepeza u sl.luk, preskočiti 2p, 22vst, preskočiti 2p, lepeza u sl.luk, m.p. u 3.p. početnog lančića. (=22vst i 3 lepeze)

11. krug – početna lepeza u prvi luk, lepeza u sl.luk, preskočiti 2p, 1vst, 2vst u sl.p, 18vst, 2vst u sl.p, 1vst, preskočiti 2p, lepeza u sl.luk, m.p. u 3.p. početnog lančića. (= 24vst i 3 lepeze)

12. krug – početna lepeza u prvi luk, lepeza u sl.luk, preskočiti 2p, 1vst, 2vst u sl.p, 20vst, 2vst u sl.p, 1vst, preskočiti 2p, lepeza u sl.luk, m.p. u 3.p. početnog lančića. (= 26vst između lepeza)

desni palac

Mrtvim petljama doći do prvog vst. Mp u tu 1.p, i mp u 12.p. od nje, ali tu drugu mp uradite ubadajući u oba beočuga petlje. Zategnite nit. Nastavite PALAC ZA OBE RUKAVICE.

Palac za obe rukavice

1. krug – mp u sl.p, 3pl, 1vst u istu p., 2vst u sl.p., (2vst, 2vst u sl.p.)2x, 4vst, NEMOJTE raditi m.p. u 3.p. poč.lanč.

2. krug – (3nst, 1 pikot)4x. Mp u sl.p. Prekinuti nit.

Deo za ostala 4 prsta

1. krug – Učvrstiti nit u 1.vst poslednjeg reda urađenog pre palca, 3pl, 14vst, 1vst u sl.luk, (4vst, 1vst u sl.luk)2x, 2vst, mp u 3.p početnog lančića. (=30p).

2. krug – 3pl, 29vst. Ovaj red završiti bez mp na kraju. (=30p).

3. krug – (3nst, pikot)10x. Mp u prvi nst. Prekinuti nit, uvući končić.

Leva rukavica

Od 1. do 12. kruga radite kao desnu rukavicu. Zatim radite PALAC LEVE RUKAVICE:

levI PALAC

Okrenuti rad. Mrtvim petljama doći do prvog vst i u njega uraditi mp, okrenuti rad, zatim mp u 12.p. od petlje u koju ste upravo uradili mp. Nastavite dalje od odeljka PALAC ZA OBE RUKAVICE iz gornjeg uputstva za desnu rukavicu.

ranfla

Nit učvrstite u 1. redu i u prvom vst levo od lepeza.
1. krug – 18 nst, (3nst u prostor između vst i prve lepeze, 2nst u centar lepeze)2x, 3nst u poslednji prostor između lepeze i sl.vst. M.p. u prvi nst. (=32p)
2. i 3. krug – 32 nst (=32p)

3. krug možete da uradite i sa pikotima kao za palac i deo šake, kao što se vidi kod golubije-sive varijante.

Ako volite tračice i pantljike, kroz lepeze provucite po jednu organdinsku ili satensku traku, zapertlajte je kao što se pertlaju patike, i vežite mašnicu na krajevima prema ručnom zglobu.

Mustra na rukavicama lepa je i bez pantljika i bolje dolazi do izražaja.

Ekskluziva

Posebna kolekcija ekskluzivnih marama i šešira predstavlja jedinstvene komade od najfinijih prediva

close

Pretplatite se na naš Bilten

Voleli bismo da vas obaveštavamo o našim najnovijim vestima i ponudama.

Mi ne šaljemo neželjenu poštu! Možete se odjaviti u bilo kom trenutku.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *